BrainCamp Kosovo 2018

 

BrainCamp Kosovo 2018

Qëllimi i BrainCamp Kosovo është që të rinjtë të mendojnë për shkencën në një mënyrë të re dhe potencialisht t'i motivojmë dhe/ose t'i frymëzojnë ata për të investuar kohën e tyre në lëndë të shkencës, teknologjisë, inxhinierisë dhe matematikës (STEM).

 

ousa-chea-552189-unsplash.jpg

Kursi u zhvillua nga 1 deri më 5 prill 2018, me nxënësit në dy grupe të ndara në bazë të moshës së tyre, 14 deri në 18 vjeç.

Itinerari që u shkrua për kurs u krijua në mënyrë që temat të mbeten të njëjta për të dy grupet, por mësimi u rregulua në bazë të nevojave të nxënësve. Ca tema ishin: zonat e trurit dhe funksioni i tyre, llojet e qelizave të ndryshme dhe qëllimi i tyre, si komunikon truri, dhe inteligjenca artificiale. Gjithashtu përfshihej edhe një ditë ku studentët mund të i sfidonin mësuesit e tyre dhe t'i përgjigjen pyetjeve rreth trurit.

Kulmi i BrainCamp Kosovo ishte në ditën e fundit, të cilën ia kushtuam kuizit tonë. Pjesa e parë e kuizit përbëhej nga pyetje të vërteta apo jo, pyetje me shumë zgjedhje ose pyetje të hapura të përcaktuara nga katër mësuesit. Në pjesën e dytë studentët patën mundësinë të dalin me pyetjen e tyre hulumtuese dhe të japin një prezantim të shkurtër. Ne i vlerësuam studentët në kategori të ndryshme si: rëndësia e pyetjes, metodat e hulumtimit, hipotezat dhe implikimet.

Disa nga pyetjet e studentëve:

Pse ecim duke qenë në gjumë? Çfarë është sinestezia? Çfarë ndodh kur kemi ankth ose sulme paniku? Çfarë ndodh kur përjetojmë adrenalinë? Sa i ndikueshëm është truri i pjekur? Ku ruhen kujtimet dhe si mbahen ato? A ka dallime midis trurit të një personi me inteligjencë mesatare dhe trurit të Ajnshtajnit? Si e përfaqëson truri kalimin e kohës? Si e llogarit truri i miut?

Orari : 

 
*GRUPI 1: kaltert GRUPI 2: portokall

*GRUPI 1: kaltert GRUPI 2: portokall

 

Mësuesit

jesse.png

Jesse Geerts (Student i doktoratures i vitit të dytë në SWC )

“Mësimdhënia në BrainCamp ishte një përvojë e mrekullueshme. Studentët ishin entuziastë dhe kishin shumë potencial, duke e bërë shumë frymëzues për të punuar me ta. Unë shpresoj të shoh disa prej tyre në terren në të ardhmen!”

fran.png

Francesca Greenstreet (Studente e doktoratures e vitit të parë në SWC)

“Me të vërtetë më pëlqente të ligjeroja në BrainCamp. Studentet ishin të zgjuar, entuziastë dhe me të vërtetë kënaqësi për të punuar me ta. Ishte gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të fitu eksperiencë të shpjegojmë neuroshkences jo-shkencëtarëve (apo shpresojmë shkencëtarëve të ardhshëm)!"

anna.png

Anna Lebedeva (Studente e doktoratures e vitit të parë në SWC)

simon-headshot.jpg

Simon Thompson (Student i doktoratures i vitit të parë në SWC)

"Braincamp ishte një përvojë jashtëzakonisht e shkëlqyeshme për të gjithë të përfshirë dhe theksoi faktin se kur mendjet kureshtare përmbushin ide intriguese, shkëlqimi do të lulëzojë; pavarësisht nga kufijtë dhe dallimet kulturore që mund të ekzistojnë. Shpresoj se kjo nismë do të zhvillojë momentin dhe do të frymëzojë gjeneratat e ardhshme të studentëve dhe studiuesve njësoj ".

Mirënjohje

Prof. Tom Otis (Shefi Zyrtar Shkencor i SWC) 

Mr. Lirim Greiçevci (Ambasadori kosovar në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandë) 

Mr. Jusuf Thaçi (Drejtor Ekzekutiv i Institutit ATOMI) 

Miss Naime Hoxha (Psikologe e Institutit ATOMI)

Miss Hana Bacaj

Mr. Alban Bacaj


Shërbime profesionale të SWC dhe stafi mbështetës shkencor