Copy of Impact

“Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think.“
- Albert Einstein


Jon SYLA
(viti i ndikimit 2019)

Joni aktualisht është në klasën e 11-të në shkollën e mesme "Mehmet Akif" në Prishtinë. Ai është një lojtar shahu gjysmë-profesional me një dashuri për shkencat natyrore. Ai ka fituar vendin e parë në Konkursin Kombëtar të Kimisë dhe Olimpiadën e Fizikes të Kosovës (tre vite me rradhë). Ai gjithashtu ka fituar vendin e parë në turnetë e ndryshme te debatit. Përveç se është anëtar i institutit ATOMI për studentët e talentuar, Joni është gjithashtu një lojtar i pianos, një lojtar i pingpongut dhe bën shumë punë vullnetarë në organizata bamirëse të ndryshme në mbarë Kosovën.

Joni u zgjodh për të përfaqësuar Kosovën, për herë të parë në histori, në Olimpiadën Europiane të Fizikës (EuPhO)(https://eupho2019.lv/) që do të mbahet në Riga të Letonisë këtë vit. EuPhO është një garë për nxënësit e shkollave të mesme. Përveç Olimpiadës Ndërkombëtare të Fizikës (filluar në vitin 1967) ekzistojnë tradita të garave rajonale si Olimpiada Aziatike e Fizikës (që nga viti 2000) dhe Olimpiadës Iberoamerikane të Fizikës (që nga viti 1991). Koncepti i EuPHO është i ngjashëm me situatat e vërteta kërkimore, me përshkrim të shkurtër të problemeve dhe shumë hapësirë për zgjidhje kreative. Joni kurrë nuk ka pasur rastin të marrë pjesë në këto gara ndërkombëtare dhe për këtë arsye ka dërguar një kërkesë fondacionit tonë, duke shprehur dëshirën e tij për të qenë i pari që përfaqëson vendin e tij.

 
Joni.png

Në aplikimin e tij, Jon tha:
"Fizika është një nga fushat e mia më të preferuara dhe pjesëmarrja në EuPhO është një ëndërr e vërtetë për të marrë më shumë thellësi në fushën dhe njohuritë për të arritur në të njëjtat nivele si pjesët e tjera të botës, kështu që për mua është shans për të kërkuar më shumë nëpërmjet ndikimit të Fizikës, në jetën shoqërore në mbarë botën ".

Si një fondacion, ne menduam se kjo ishte një mundësi e shkëlqyer për Jonin dhe donim ta mbështesim plotësisht në pjesëmarrjen e kësaj gare të mrekullueshme.

I’a cfare tha Joni pas kësaj eksperience: "Këto katër ditë më ndryshuan në shumë aspekte. Duke qene ulur për dy ditë rresht, në një provim pesë orësh, më mësoi diçka që asnjë forum fizik apo libër nuk mund të kishte. Më bëri të kuptoj se madhështia e fizikës qëndron në proceset kreativitetin e të menduarit, që shkon përtej planprogramit dhe formulave. Më bëri të kuptoj se ky proces i të menduarit është fizika që ne kemi nevojë, për të zgjidhur problemet e sotme. "

joni2.jpg


"Një tjetër gjë e veçantë e EuPhO ishte mundësia për të takuar disa fizikantë dhe profesorë të mëdhenj nga e gjithë bota (njëri prej tyre ish-anëtar i CERN), të cilët ndanë me ne disa nga përvojat dhe vështirësitë e tyre gjatë karrierës së tyre. Një nga leksionet me të veçanta për mua ishte per idejen se studimi i fizikës nuk është vetëm kënaqësi dhe përmbushese, por është gjithashtu një nga kontributet më të mëdha që dikush mund t'i bëjë komunitetit të tyre; duke e çuar njerëzimin më afër zgjidhjeve të problemeve me të cilat përballemi. "

joni4.jpg
joni1.jpg
joni3.jpg

"Gjatë atyre ditëve takova shumë studentë nga vende të ndryshme ku kalonim mirë duke diskutuar problemet dhe zgjidhjet nga provimi teorik dhe sidomos eksperimental. Për më tepër, ekipet si ato të Indonezisë, Zvicrës edhe më shumë më bënin të kuptoj se EuPHO dhe ngjarje të tjera të këtij lloji janë një shans ideal për të sjellë një copë të vogël të kulturës tende dhe për t’a ndarë atë me pjesëmarrësit e tjerë, thjesht duke sjellë një kapelë apo edhe çokollatë. "


"Duke qenë i rrethuar nga disa nga mendjet më të ndritura të fizikës në Evropë dhe jo vetëm, të cilët ndajnë të njëjtën padurim në lidhje me fizikën si unë, ishte një nga momentet më të mira gjatë gjithë përvojës sime me konkurset dhe olimpiadat dhe prandaj do të jem përjetësisht mirënjohës Fondacionit XhM qe e ka bërë këtë të mundur për mua. "


Raesa NIKSHIQI
(impact year 2018)

Raesa aktualisht është në klasën e 10të në shkollën e mesme "Mileniumi i trete" në Prishtinë. Ajo ka qenë anëtare e jCoders Academy (http://www.j-coders.com) që nga viti 2015, një organizatë që synon të njohë studentët që nga mosha e hershme me kodim. Ajo është një kodere qe di të, programon në: Scratch, Python, Stencyl, c ++, etj. Vitin e kaluar ajo fitoi ICT Albanian Awards - vendi i parë (Rising Star of the Year 2017) (https://ictawards.org/2017/) , me dorën e saj robotike që do të përdoret si një mjet për gjuhën e shenjave. Ajo është gjithashtu anëtare e bashkësisë ndërkombëtare Mensa (https://www.mensa.org.uk/) dhe një nga ëndrrat e saj më të mëdhaja është që të ketë mundësi të studiojë në MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Është e panevojshme të thuhet, kjo zonjë e re është e talentuar dhe e vendosur. Ajo së pari na kontaktojë në prill 2018 dhe menjëherë pas kësaj dërgoi një kërkesë financiare në fondacionin tonë duke deklaruar rastin e saj për të marrë fonde për të marrë pjesë në programin e Young Yale Global Scholarships (YYGS) (https://globalscholars.yale.edu/) në New Haven.

yale.png
Raesa në ICT Albanian Awards (2017)

Raesa në ICT Albanian Awards (2017)
YYGS është një program prestigjioz i pasurimit dhe udhëheqjes akademike të verës për studentët e shkollave të mesme të shquara nga e gjithë bota. Raesa u pranua në sesionin e Frontiers of Science & Technology (FST), i cili hulumton zhvillimet inovative në ballë të shkencës dhe teknologjisë dhe mori një bursë të pjesshme nga Yale. Megjithatë, kjo nuk ishte e mjaftueshme për të që të ishte në gjendje të merrte pjesë në këtë program, prandaj fondacioni ynë Xheladin dhe Xhufe Morina, i’a dhuroj asaj bursën e parë.

Në aplikimin e saj, Raesa shkruajti:
"Në të ardhmen shpresoj të vazhdoj studimet e mia në një universitet prestigjioz në fushën e teknologjisë dhe robotikës dhe kjo përvojë mund të më sjellë më afër këtij realiteti, duke më dhënë një pamje të asaj që më pret. Duke ardhur nga një vend i vogël, i shkatërruar nga lufta, i pazhvilluar, ku sistem arsimor nuk është veçanërisht i preokupuar me kuriozitetin intelektual, iniciativën dhe ku risia është ende një fjalë e zbukuruar që përdoret për t'u dalluar nga të tjerët, kur në fakt nuk është asgjë inovative duke u bërë, pjesëmarrja në këto leksione, diskutime dhe seminare, dhe projekti i kaptinave, do të jetë një përvojë jetësore për mua. "

raesa1.png
raesa3.png
raesa2.png
raesa4.png


Pas pjesëmarrjes në YYGS, Raesa ishte jashtëzakonisht mirënjohëse ndaj fondacionit për mbeshtetje dhe tha ketë për përvojën e saj:
"Mendoj se gjëja më e rëndësishme që kam mësuar në Yale është se sa më themelore çështja aq më e lehtë është të neglizhohet, aq më e vështirë është të ketë përgjigje, dhe aq më e rëndësishme është t’a hulumtosh. Mësova të mos merrja gjithçka që unë di si të vërtetë dhe ta pyesja vetën më shumë pyetje. Si rezultat, unë dola jo vetëm më e fortë në parimet e mia, por edhe një mbrojtëse më e pasionuar dhe elokuente e tyre. Përvoja ime në YYGS më ka lënë me diçka thellësisht më të rëndësishme se sa vetem faktet; ajo më ka dhënë një mënyrë të re të të menduarit dhe ndërveprimit që unë mund të aplikoj në, ose jashtë klasës, dhe që do të zgjasë shumë larg shkollimit tim. "